some_text
osie hniezda5

Lahodné osie hniezda – bez štipky cukru

18. január 2014 by chutnezdravo

osie hniezdaToto sú konečne osie hniezda, ktoré spĺňajú moju predstavu o lahodnej škoricovo sladkej chuti, vyzerajú tak ako majú a sú kamarátske k môjmu zdraviu – nemajú ani štipku cukru, vajec a pšenice! :) Poviem na rovinu, prvé 2 pokusy mi nevyšli. Experimentovala som s múkami, skúšala som rôzne náhrady cukru, výsledok ma nepresvedčil. Moja túžba po škoricovej lakocinke však bola veľká, nevzdala som sa a do tretice doslova “všetko dobre”. Podarili sa! Miestny farmár mi zomlel bio špaldu na hladkú múčku. Ďatle zabojovali v boji o sladko zdravý koláčik. A pochúťka je na svete :)

SUROVINY

Kvások

1 šálka mlieka (použila som mandľové, ale je na vás, aké použijete: kravské, sojové,…)

1/4 šálky kokosového oleja (alebo iný olej, ktorý bežne používate na pečenie)

1 lyžica javorového sirupu

čerstvé droždie

Cesto

3 šálky hladkej špaldovej múky (nie celozrnnej)

1/4 šálky ďatlí – rozmixovaných na hladkú kašu (ak sú ďatle tvrdé, dajte ich pred mixovanín na 5 min. namočiť do horúcej vody.)

10 kvapiek stévie (alebo 2 lyžice javorového sirupu alebo agáve sirupu na osladenie)

štipka soli

prášok na pečenie

1/4 lyžičky vanilky – nemusí byť

Plnka

1 šálka ďatlí (nerozmixovaných)

1/4 šálky kokosového oleja

2-3 lyžičky mletej škorice

1 lyžica javorového sirupu

15 kvapiek stévie (alebo iného sladidla – viac javorového sirupu, agáve…)

  

POSTUP

1. Mlieko, javorový sirup a kokosový olej zohrejte na teplotu cca 40 stupňov. Ja som si tieto ingrediencie dala do nerezovej misy a zohriala som ich v rúre na teplote 40 stupňov asi 4 minúty. Môžete zohriať aj na sporáku, ale pozor – nesmie to vrieť! Ma to byt len teplé. Do teplého mlieka vložte na kúsky potrhané droždie a nechajte vykvasiť na teplom mieste 15 minút.

2. Keď kvások vykvasí, dajte do misy všetky suroviny na cesto a ďobre vymiešajte. Cesto je hotové, keď sa spojí do 1 veľkej gule. Ak je lepkavé, prisypte trochu múky. Hotové cesto vložte opäť do misy, zakryte utierkou a dajte na teplé miesto kvasiť, aby sa jeho objem zdvojnásobil.

3. Kým cesto pracuje, urobte si zatiaľ plnku. Všetky indgrediencie dajte do mixéra a vymiešajte na hladkú pastu, ktorá sa dá natierať. Ak je plnka moc riedka, pridajte datľu (plnka by vám pri rolovaní utekala z cesta – viem, čo hovorím).

osie hniezda44. Keď sa objem cesta zdvojnásobil, vysypte si podložku múkou, a cesto na nej vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika o hrúbke cca pol centimetra. Na obdĺžnikové cesto natrite plnku, 2 cm okraje z každej strany nechajte nenatreté.

5. Po dlhšej strane obdĺžnika začnite cesto rolovať ako keby ste robili štrudľu. Zrolované cesto nakrájate na 2 cm hrubé
slimáčiky. Najlepším nástrojom na krájanie sa mi osvedčila tvrdá niť, nie nôž.

6. Nakrájané slimáčiky uložte do zapekacej misy (alebo dvoch ako ja) vyloženej papierom na pečenie a nechajte ešte 15 minúť stáť. Rúru dajte vyhriať na 180 stupňov a po 15 minútach do nej osie hniezda a pečte 27-30 minút. Po vychladnutí môžete osie hniezda poliať čokoládovou polevou alebo podávať samé.

Dobrú chuť!

osie hniezda3

 

 

Posted in Sladké |

Pridaj komentár