some_text

Permakultúra pod Tatrami

1. septembra 2017 by chutnezdravo

Web Chutne&Zdravo už funguje niekoľko rokov, podarilo sa nám na ňom zhromaždiť niekoľko zaujímavých receptov. Pomaly prišiel čas posunúť Chutne&Zdravo do novej životnej etapy – k vareniu chceme pridať aj záhradkarčenie. Medzičasom sme sa presťahovali do Popradu a každodenne sa tešíme vyhľadu na Vysoké Tatry. Veď nie nadarmo sa Tatry dostali medzi slovenské štátne symboly.

Pri téme Tatier však treba jedným dychom zároveň dodať, že nejde o ideálny región pre poľnohospodárov či záhradkárov. Nevadí, kde je vôľa, tam je cesta. Naša idea je vybudovať permakultúrnu záhradku a pestovať, čo nám naše podtatranské prostredie umožní – jablká, hrušky, slivky, drobné kríčkové ovocie a zeleninu. Idea je na svete, hor sa do práce. Momentálne staviame plot, aby sme na jeseň mohli zasadiť prvé stromčeky. Okrem toho sa venujeme teoretickej príprave, aby sme mali lepšiu predstavu, ako taká permakultúrna záhrada má vyzerať. Našim virtuálnym učiteľom je Stefan Sobkowiak, ktorý sa permakultúre venuje už takmer 20 rokov v podobných podmienkach ako máme my pod Tatrami. Hovoríme si, že keď to ide jemu, tak to nejako bude fungovať aj nám.

Ešte sme radi na úvod ozrejmili, prečo sme sa rozhodli pre permakultúrnu cestu. Permakultúra si berie inšpiráciu z prírody a využíva vzťahy medzi rastlinami a prostredním pre efektívny a dlhodobo udržateľný rast. Permakultúra je akousi nepriamou odpoveďou na aktuálne rozšírené monokultúrne hospodárenie zamerané na vysokú efektivitu používaním veľkých mechanizmov a chemických látok. Postupne zisťujeme, že ovociu a zelenine v hypermarkete chýba chuť a tak mnohí ľudia hľadajú chutnejšiu hoci drahšiu alternatívu. Zdá sa, že práve permakultúra je schodná cesta ako priniesť do domácností chutné jedlo.

Posted in Permakultúra |

Comments are closed.