“Je to skoro ako morca della, ale oveľa oveľa lepšie,” skonštatoval môj manžel, keď túto omáčku prvý krát ochutnal. Pritom vôbec nebola určená pre neho. Manžel je tvor mäsožravý a hlavne, čo sa týka jedla,dosť prebierčivý, tak väčšinu experimentov s novými jedlami varím len sama pre seba a polovičke nachystám niečo overené. V tomto prípade sa Tomáš svojej obľúbenej polievky ani nedotkol. Najprv len ochutnal, s údivom poznamenal, že tieto nové “cestoviny” sú fakt dobré a keď zbaštil môj paradajkový debut, opýtal sa “a viacej už nie je?”. Taká to otázka v jeho jazyku znamená udelenie ceny Zlatej varešky.
Nota bene: Kľúčom k úspechu tohto jedla sú sušené paradajky, s pretlakom nedosiahnete ani zďaleka takú lahodnú chuť!
1 lyžica olivového oleja
1 stredná cibuľa
2 veľké strúčiky cesnaku, pomleté alebo nadrobno pokrájané
3 veľké paradajky, nakrájané na drobno
2 lyžice bazalky, čerstvej nadrobno nakrájanej alebo sušenej
6 slnkom sušených paradajok nakrájaných na drobno (táto surovina je kľúčom k úspechu, dodá jedlo vynikajúcu chuť!)
1/2 lyžičky sušeného oregana
0,5 lyžičky soli
Čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti chili korenie podľa chuti (nemusí byť)
„Cestoviny“
Cestoviny, ktoré vám hrdlo ráči a dieta dovolí. Ja používam na špagety nakrájanú cuketu, ak vám diéta dovolí špaldové alebo ryžové špagety, je to na vás. Táto omáčka je výborná ku všetkému.
Postup
1. V panvici rozohrejte olej, pridajte tam cibuľu a cesnak a upečte do zlatista, cca 5 minút.
2. Pridajte nakrájané paradajky, soľ a korenie. Nechajte zovrieť a na pomalom ohni varte asi 15 minút.
3. Ochuťte bazalkou, oreganom, chili, nadrobno nakrájanými sušenými paradajkami a ak treba aj soľou a čiernym korením. Nechajte prevrieť ešte asi 5 minút.
4. Servírujte na vašich obľúbených cestovinách (pozri nižšie náš tip).
Tip: My namiesto cestovín používame surovú očistenú a na tenké špagety nastrúhanú cuketu a navrch všetko posypeme nadrobno nasekanými vlašskými orechmi alebo pečenými mandľami. Vynikajúce! Ak sú mliečne výrobky na zozname vašich povolených ingrediencií, posypte jedlo pred podávaním parmezánom, prípadne iným tvrdým syrom.
Tags: bezlepkové, veganské
Posted in Hlavné jedlo |
[…] a dobre premiešať, budú chutnejšie. Ak idú ako surovina do ďalšieho jedla, napríklad na cestoviny, netreba nič […]