some_text

Najlepšia paradajková omáčka s cuketovým prekvapením

19. decembra 2013 by chutnezdravo

cuketa s paradajkovou omackou

“Je to skoro ako morca della, ale oveľa oveľa lepšie,” skonštatoval môj manžel, keď túto omáčku prvý krát ochutnal. Pritom vôbec nebola určená pre neho. Manžel je tvor mäsožravý a hlavne, čo sa týka jedla,dosť prebierčivý, tak väčšinu experimentov s novými jedlami varím len sama pre seba a polovičke nachystám niečo overené. V tomto prípade sa Tomáš svojej obľúbenej polievky ani nedotkol. Najprv len ochutnal, s údivom poznamenal, že tieto nové “cestoviny” sú fakt dobré a keď zbaštil môj paradajkový debut, opýtal sa “a viacej už nie je?”. :)  Taká to otázka v jeho jazyku znamená udelenie ceny Zlatej varešky:).
Nota bene: Kľúčom k úspechu tohto jedla sú sušené paradajky, s pretlakom nedosiahnete ani zďaleka takú lahodnú chuť!

Paradajková omáčka

1 lyžica olivového oleja
1 stredná cibuľa
2 veľké strúčiky cesnaku, pomleté alebo nadrobno pokrájané
3 veľké paradajky, nakrájané na drobno
2 lyžice bazalky, čerstvej nadrobno nakrájanej alebo sušenej
slnkom sušených paradajok nakrájaných na drobno (táto surovina je kľúčom k úspechu, dodá jedlo vynikajúcu chuť!)
1/2 lyžičky sušeného oregana
0,5 lyžičky soli
Čerstvo mleté ​​čierne korenie, podľa chuti chili korenie podľa chuti (nemusí byť)
Pečené mandle, vlašské orechy alebo strúhaný syr na posypanie
„Cestoviny“

Cestoviny, ktoré vám hrdlo ráči a dieta dovolí. Ja používam na špagety nakrájanú cuketu, ak vám diéta dovolí špaldové alebo ryžové špagety, je to na vás. Táto omáčka je výborná ku všetkému.

 

Postup

1. V panvici rozohrejte olej, pridajte tam cibuľu a cesnak a upečte do zlatista, cca 5 minút.

2. Pridajte nakrájané paradajky, soľ a korenie. Nechajte zovrieť a na pomalom ohni varte asi 15 minút.

3. Ochuťte bazalkou, oreganom, chili, nadrobno nakrájanými sušenými paradajkami a ak treba aj soľou a čiernym korením. Nechajte prevrieť ešte asi 5 minút.

4. Servírujte na vašich obľúbených cestovinách (pozri nižšie náš tip).

Tip: My namiesto cestovín používame surovú očistenú a na tenké špagety nastrúhanú cuketu a navrch všetko posypeme nadrobno nasekanými vlašskými orechmi alebo pečenými mandľami. Vynikajúce! Ak sú mliečne výrobky na zozname vašich povolených ingrediencií, posypte jedlo pred podávaním parmezánom, prípadne iným tvrdým syrom.

Tags: ,

Posted in Hlavné jedlo |

One Response to “Najlepšia paradajková omáčka s cuketovým prekvapením”

  1. […] a dobre premiešať, budú chutnejšie. Ak idú ako surovina do ďalšieho jedla, napríklad na cestoviny, netreba nič […]

Pridaj komentár