Toto sú konečne osie hniezda, ktoré spĺňajú moju predstavu o lahodnej škoricovo sladkej chuti, vyzerajú tak ako majú a sú kamarátske k môjmu zdraviu – nemajú ani štipku cukru, vajec a pšenice! 🙂 Poviem na rovinu, prvé 2 pokusy mi nevyšli. Experimentovala som s múkami, skúšala som rôzne náhrady cukru, výsledok ma nepresvedčil. Moja túžba po škoricovej lakocinke však bola veľká, nevzdala som sa a do tretice doslova „všetko dobre“. Podarili sa! Miestny farmár mi zomlel bio špaldu na hladkú múčku. Ďatle zabojovali v boji o sladko zdravý koláčik. A pochúťka je na svete 🙂
SUROVINY
Kvások
1 šálka mlieka (použila som mandľové, ale je na vás, aké použijete: kravské, sojové,…)
1/4 šálky kokosového oleja (alebo iný olej, ktorý bežne používate na pečenie)
1 lyžica javorového sirupu
čerstvé droždie
Cesto
3 šálky hladkej špaldovej múky (nie celozrnnej)
1/4 šálky ďatlí – rozmixovaných na hladkú kašu (ak sú ďatle tvrdé, dajte ich pred mixovanín na 5 min. namočiť do horúcej vody.)
10 kvapiek stévie (alebo 2 lyžice javorového sirupu alebo agáve sirupu na osladenie)
štipka soli
prášok na pečenie
1/4 lyžičky vanilky – nemusí byť
Plnka
1 šálka ďatlí (nerozmixovaných)
1/4 šálky kokosového oleja
2-3 lyžičky mletej škorice
1 lyžica javorového sirupu
15 kvapiek stévie (alebo iného sladidla – viac javorového sirupu, agáve…)
POSTUP
1. Mlieko, javorový sirup a kokosový olej zohrejte na teplotu cca 40 stupňov. Ja som si tieto ingrediencie dala do nerezovej misy a zohriala som ich v rúre na teplote 40 stupňov asi 4 minúty. Môžete zohriať aj na sporáku, ale pozor – nesmie to vrieť! Ma to byt len teplé. Do teplého mlieka vložte na kúsky potrhané droždie a nechajte vykvasiť na teplom mieste 15 minút.
2. Keď kvások vykvasí, dajte do misy všetky suroviny na cesto a ďobre vymiešajte. Cesto je hotové, keď sa spojí do 1 veľkej gule. Ak je lepkavé, prisypte trochu múky. Hotové cesto vložte opäť do misy, zakryte utierkou a dajte na teplé miesto kvasiť, aby sa jeho objem zdvojnásobil.
3. Kým cesto pracuje, urobte si zatiaľ plnku. Všetky indgrediencie dajte do mixéra a vymiešajte na hladkú pastu, ktorá sa dá natierať. Ak je plnka moc riedka, pridajte datľu (plnka by vám pri rolovaní utekala z cesta – viem, čo hovorím).
4. Keď sa objem cesta zdvojnásobil, vysypte si podložku múkou, a cesto na nej vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika o hrúbke cca pol centimetra. Na obdĺžnikové cesto natrite plnku, 2 cm okraje z každej strany nechajte nenatreté.
5. Po dlhšej strane obdĺžnika začnite cesto rolovať ako keby ste robili štrudľu. Zrolované cesto nakrájate na 2 cm hrubé
slimáčiky. Najlepším nástrojom na krájanie sa mi osvedčila tvrdá niť, nie nôž.
6. Nakrájané slimáčiky uložte do zapekacej misy (alebo dvoch ako ja) vyloženej papierom na pečenie a nechajte ešte 15 minúť stáť. Rúru dajte vyhriať na 180 stupňov a po 15 minútach do nej osie hniezda a pečte 27-30 minút. Po vychladnutí môžete osie hniezda poliať čokoládovou polevou alebo podávať samé.
Dobrú chuť!
Posted in Sladké |
Pridaj komentár
Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.