Dnes sme nedeľné menu potešili týmto výdatným šalátikom z lahodnej quinoy s pečeným karfiolom a paprikou, ozdobeným pečenými mandľami a jarnou cibuľkou.
Quinoa je vynikajúca alternatíva k ryži, len je lahodnejšia, ľahko sa trávi a má jemne orieškovú príchuť. Má vysoký obsah bielkovín a je bohatá na minerály a vitamíny. Quinojka (ako ju doma pre jej znamenitú chuť voláme) má od prvého ochutnania v našej domácnosti pevné miesto.
Tento šalát má však jednu chybu, napriek tomu, že som urobila 4 porcie a jedli sme ju na obed len dvaja, nedožil sa večera 🙂
Na 4 porcie prílohy tohto šalátu potrebujete:
1 šálka quinoy (alternatívou môže byť aj ryža, kus-kus alebo pšeno)
1 celá mäsitá červená paprika
2 šálky ružičiek surového karfiolu karfiolu (veľkosť cca 2-3 cm)
2 strúčiky cesnaku nadrobno nakrájané
1/5 lyžičky kurkumy (alebo kari, prípadne iného korenia)
soľ, korenie
1 lyžica olivového oleja
2 šálky kuracieho vývaru (alebo 1 bujón)
2 lyžičky šťavy citrónu (ak to bude príliš kyslé, oslaďte si to javorovým syrupom)
na ozdobu: kúsky pečených mandlí, na drobno natrhaný kel, krúžky jarnej cibuľlky alebo póru, prípadne olivy
Postup:
1. Rúru si dáme zohriať na 180 stupňov.
2. Zapekaciu misu vyložíme alobalom a dáme do nej olej, 1/4 lyžičky kurkumy a cesnak. Opatrne premiešame, aby sme neroztrhli alobal. Do tohto dressingu vložíme ružičky karfiolu a celú červenú papriku, osolíme, okoreníme a poobraciame karfiol, aby bol zo všetkých strán obalený cenakovo-kurkumovým olejom. Dáme piecť na 25-30 minút, kým karfiol a paprika zmäknú, ale stále budú jemne al dente.
3. Quinou, zalejeme 2 šálkami kuracieho vývaru, ktorý sme si odložili z nedeľnej polievky, alebo 2 šálkami vody a jedným bujónom. Posypeme kurkumou a varíme na miernom ohni podľa návodu na obale, zvyčajne 20 minút.
4. Hotovú papriku nakrájame na štvorčeky (samozrejme bez semienok a stopky), prípadne pre špeciálnu príležitosť môžete medovníkovými formičkami vykrojiť pár srdiečok :). Papriku a karfiol nasypeme do uvarenej quinoy, dochutíme citrónom. Ak to s duchucovaním preženiete ako ja :), zachrániť to môžete pár kvapkami javorového syrupu.
5. Odzobiť môžete praženými mandľami (veľmi odporúčam) a tiež kúskami kelu, jarnej cibuľky, póru alebo olivami.
Dobrú chuť!
Posted in Šaláty |
Pridaj komentár
Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.