some_text

Quinoa šalát s pečeným karfiolom a paprikou

12. januára 2014 by chutnezdravo

quinoa pečený karfiol a paprika2 Dnes sme nedeľné menu potešili týmto výdatným šalátikom z lahodnej quinoy s pečeným karfiolom a paprikou, ozdobeným pečenými mandľami a jarnou cibuľkou.

Quinoa je vynikajúca alternatíva k ryži, len je lahodnejšia, ľahko sa trávi a má jemne orieškovú príchuť. Má vysoký obsah bielkovín  a je bohatá na minerály a vitamíny. Quinojka (ako ju doma pre jej znamenitú chuť voláme) má od prvého ochutnania v našej domácnosti pevné miesto.
Tento šalát má však jednu chybu, napriek tomu, že som urobila 4 porcie a jedli sme ju na obed len dvaja, nedožil sa večera 🙂

Na 4 porcie prílohy tohto šalátu potrebujete:

1 šálka quinoy (alternatívou môže byť aj ryža, kus-kus alebo pšeno)

1 celá mäsitá červená paprika

2 šálky ružičiek surového karfiolu karfiolu (veľkosť cca 2-3 cm)

2 strúčiky cesnaku nadrobno nakrájané

1/5 lyžičky kurkumy (alebo kari, prípadne iného korenia)

soľ, korenie

1 lyžica olivového oleja

2 šálky kuracieho vývaru (alebo 1 bujón)

2 lyžičky šťavy citrónu (ak to bude príliš kyslé, oslaďte si to javorovým syrupom)

na ozdobu: kúsky pečených mandlí, na drobno natrhaný kel, krúžky jarnej cibuľlky alebo póru, prípadne olivy

Postup:

1. Rúru si dáme zohriať na 180 stupňov.

2. Zapekaciu misu vyložíme alobalom a dáme do nej olej, 1/4 lyžičky kurkumy a cesnak. Opatrne premiešame, aby sme neroztrhli alobal. Do tohto dressingu vložíme ružičky karfiolu a celú červenú papriku, osolíme, okoreníme a poobraciame karfiol, aby bol zo všetkých strán obalený cenakovo-kurkumovým olejom. Dáme piecť na 25-30 minút, kým karfiol a paprika zmäknú, ale stále budú jemne al dente.

3. Quinou, zalejeme 2 šálkami kuracieho vývaru, ktorý sme si odložili z nedeľnej polievky, alebo 2 šálkami vody a jedným bujónom. Posypeme kurkumou a varíme na miernom ohni podľa návodu na obale, zvyčajne 20 minút.

4.  Hotovú papriku nakrájame na štvorčeky (samozrejme bez semienok a stopky), prípadne pre špeciálnu príležitosť môžete medovníkovými formičkami vykrojiť pár srdiečok :). Papriku a karfiol nasypeme do uvarenej quinoy, dochutíme citrónom. Ak to s duchucovaním preženiete ako ja :), zachrániť to môžete pár kvapkami javorového syrupu.

5. Odzobiť môžete praženými mandľami (veľmi odporúčam) a tiež kúskami kelu, jarnej cibuľky, póru alebo olivami.

Dobrú chuť!

Posted in Šaláty |

Pridaj komentár