Asi sa vám už mnohokrát stalo, že prišiel čas obeda a zastihol vás nepripravených a tak ste začali kúzliť zo zásob. V týchto ťažkých chvíľach je dôležité mať pripravený rýchly a spoľahlivý recept, ktorý sa vie prispôsobiť vašej situácii. Preto vám prinášame základný a zaručený recept na rizoto, ktorý môžete doplniť podľa toho, čo práve máte k dispozícii – či už nejaké mäso, kus ryby, alebo všemožné druhy zeleniny.
Hlavné ingrediencie, ktoré by ste mali myť v kuchyni vždy, keď chcete robiť výborné rizoto:
1 lyžička olivového oleja
1 stretne veľká nakrájaná cibuľa
3 nakrájané strúčiky cesnaku
1 šálka ryže (ideálne ryža Arborio alebo Carnaroli, tieto typy ryže sú svojimi vlastnosťami obzvlášť vhodné pre prípravu rizota)
1/4 šálky suchého bieleho vína
1 bujón (ideálne bez glutamanu)
2 čajové lyžičky parmezánu
Ako nato:
Rozpálte olivový olej na panvici
Pridajte cibuľu a pražte ju, až kým nie je mäkká. Dajte pozor, aby nebola hnedá.
Pridajte cesnak
Primiešajte ryžu a miešajte až kým nie je ryža celkom obalená výpekom
Pomaly prilejte víno a usilovne miešajte
Pridajte bujón a dbajte, aby sa poriadne rozpustil
Pravidelne miešajte až kým nie je ryža celkom uvarená, približne asi 25 minút
Nakoniec dajte dole zo sporáka a servírujte spolu s parmezánom
Posted in Hlavné jedlo |
Pridaj komentár
Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.